
PYTHON PYGAME MODULU
Pygame ne işe yarar?
Pygame ile grafiksel şekiller çizmek, animasyon hazırlamak, ses dosyası oynatmak mümkündür ve yazılan oyunlarda klavye, fare, oyun kolu ile etkileşim kurulabilir. 2D oyunlar için birebirdir. Eğer daha üst düzey grafik gerektiren oyunlarda sorunlar yaratabilir.
Eğer Pycharm kullanıyorsanız File menüsünden settings bölümünden Project-python interpreter bölümünden yapıyoruz. Aşağıdaki görseli inceleyelim.
Bu ekranda + tıklayarak gelen ekranda arama yerine pygame yazarak aratıyoruz. Ve pygame i bulup en alt satırda bulunan install package diyoruz.
Kurulum işlemleri bittiğine göre artık pycharm ile kod kısmına geçebiliriz.
İlk önce kodumuzu başlarken ilk satıra pygame i import ediyoruz.
import pygame
Veya
import pygame as py # nasıl kullanacaksak pygame yerine hangi kelimeyi tercih ederseniz onu yazabiliriz. Ben py seçtik artık pygame yerine kodlama kısmında py kullanacağım.
Pygame ile bir şey yapmadan önce, onu başlatmanız gerekecek. Başlatmak için pygame.init() şeklinde komudumuzu tanımlıyoruz. Yada pygame mi nasıl tanımladıysak o şekilde init() ekliyoruz.
Kodlarımızı yazdıkdan sonra çıkış işlemini de en sona ekliyoruz. Çıkış için quit() kodunu yazıyoruz.
Daha sonra çalışma ekranımızı belirleyelim.
Py.init() ile pygame fonksiyonlarını aktif ettik. Daha sonra ise çalışacağımız bir ekran çiziyoruz. Bu bizim çalışma alanımız olacak. Çizerken kullanacağımız display.set_mode() fonksiyonunu kullanıyoruz. Display.set_mode(genişlik,yükseklik) şeklinde çalışıyor. Genişlik ve yükseklik değeri veriyoruz. O ölçülerde bir ekran çizmiş oluyoruz.
Kullandığımız fonksiyon
pygame.display.set_mode(a,b)
Bir pencere ekranı oluştur. a genişlik ve b yükselik.
Oluşturduğumuz pencereye bir isim vermek için yani pencerenin en üst satırında görünmesi istediğimiz ismi display.set_caption(“başlık”) ile yapıyoruz.
Yukarıdaki kodu çalıştırdığımızda ekrana belirtilen ölçülerde bir pencere geliyor ve çok kısa süre tekrar gidiyor. Biz bu pencerenin sürekli görünmesi istiyorsak bir döngü ile kotrolünü sağlamalıyız.
evet çizdiğimiz pencere ekranda sürekli görünmesi için öncelikle bir adet kontrol fonksiyonu oluşturduk. Bu fonksiyonda event.get() methodunu kullandık. Bu method ile olayları for döngüsü ile sırayla al degişkenine atadık. Al değişkenine atanan olaylar if bloğu kullanılarak pencere kapatma tuşu olan çarpıya mı basılmış diye kontrol ediyoruz. Eğer gerçekleşen olay çarpıya basma olayı ise penceremizi kapatma işlemi için bir alt satırdaki py.quit() işlemini yapıyor.
Daha alt satırda bulunan while döngüsü ile bu işleme süreklilik katıyoruz. While True demek işlemleri her zaman yap demek oluyor.
While True: #her zaman aşağıdaki işlemleri yap
Surekli() #fonksiyonu çalıştır
Py.display.update(veya pygame.display.update()) #pencereyi güncelle
Event yani olaylarla ilgili aşağıdaki methodlara da bakabilirsiniz.
pygame.org sitesinden alınmış tablo;
Bu listede pygame ile kullanılabilen event methodları mevcut. Detayları için https://www.pygame.org/docs/ref/event.html sitesinden inceleyebilirsiniz.
Şimdi biz pygame ile ilk penceremizi çizdik. Penceremize başlık bile ekledik. Ama penceremiz simsiyah. Biraz renkli olmasın mı? Renklendirme için pygame.display.fill() methodunu kullanacağız.
Renkler için rgb renk kodlarını bazılarını vereyim. Devamı için internet üzerinden RGB kodları derseniz hepsine ulaşabilirsiniz.
Bir değişkene penceremizi atıyoruz.
Ekran=py.display.set_mode(400,500) #400×500 boyutunda pencere oluştur.
Ekran.fill(0,128,0) #pencereyi yeşil renkle doldur.
Bu yazımızda pygame’ e giriş yaptık. Pencere oluşturduk ve renkle doldurduk. Bir sonraki yazımızda pygame de çizimler yapmaya devam edeceğiz.
Bir yanıt bırakın