PYTHON STRİNG İFADELER
Karakter Dizileri(string ifadeler)
Metinsel ifadeler için kullanılan veri türüdür. Harflerden, karakterler, rakamlardan veya bunların kombinasyonlarından oluşabilir. Değişkene tanımlanıyorken mutlaka tırnak işareti içinde tanımlanması gerekir. Pythonda kullanılan sembolü str dir.
Str veri türü açılımı stringdir. Pythonda string ifadelerde çok esnektir. Kullanılabilecek çok fazla string veri türü özelliğine sahiptir.
String veri türleri ile ilgili örneğimizi inceleyelim.
Yukarıdaki örneği inceleyecek olursak; ad, sinif, memleket, tcKimlik isimli değişkenlere tırnak işareti içinde değerler atanmıştır. Type() fonksiyonu ile de sonuçlara bakılmış ve hepsininde str veri türünde olduğu görülmüştür.
Not: bir değişkene bir veri tırnak işareti içinde tanımlanmış ise o verinin içeriği ne olursa olsun her zaman veri türü string dir.
Not2: Bir değişkene string veri türünde tanımlama yapılırken tek tırnak, çift tırnak veya üç tırnak kullanılarak tanımlama yapılabilir. Tırnak işaretlerinin hiçbir farkı yoktur. Tırnak işaretlerini seçerken verinin kendi içinde tırnak işareti kullanıldığında dikkat edilmelidir. Örneğin;
Yukarıdaki örneği incelersek a değişkenin değeri İstanbul’ un Yedi Tepesi şeklindedir. Yani a değişkeninin değerinin içinde de tırnak işareti var. Böyle durumlarda değerin içindeki tırnak ile dışındaki tırnak işareti farklı olmak zorunda. b değişkeninde de benzer bir durum var. Değişkenin değeri; Babam bana: ödevlerinin yaptın mı? dedi şeklinde. Yani değerin içinde çift tırnak işareti mevcuttur. Yine bu durumda da değişkenin değerinin içindeki tırnak ile değişkeni tanımlayan genel tırnak işaretleri farklı olmalıdır.
Len() fonksiyonu
Len() fonksiyonu
sadece string veri türlerinde kullanılır. Görevi ise string ifadenin kaç karakterden oluştuğunu bizi verir. Örneklerimizi inceleyelim;
Örneği inceleyecek olursak ad değişkenin karakter sayısı len(ad) fonksiyonu ile alınmış ve print fonksiyonu ile de ekrana yazdırılmıştır. sinif değişkenin karakter sayısı len(sinif) fonksiyonu ile alınmış ve print fonksiyonu ile de ekrana yazdırılmıştır. memleket değişkenin karakter sayısı len(memleket) fonksiyonu ile alınmış ve print fonksiyonu ile de ekrana yazdırılmıştır. Dikkat etmemiz gereken boşluklar veya özel karakterlerde karakter sayısı olarak kabul edilir.
String Yardımcı fonksiyonlar
Şimdi örneğimize bakalım ve inceleyelim.
veri değişkenimize “ selam Naber? “ şeklinde değer atadık.
veri.strip() ile değerin başında ve sonunda bulunan boşlukları temizlediği gördük.
veri.upper() ile değerin bütün harfleri büyük harfe dönüştü.
veri.lower() ile değerin bütün harfleri küçük harfe döndü.
veri.replace(“s”,”K”) ile değerde bulunan s karakterini K karakterine dönüştürdük.
veri.split() ile değeri diziye dönüştürdük.
Yardımcı fonksiyonlarımızın görevleri bu şekilde. Print fonksiyonu ile sadece ekrana yazdırma işlemini yapıyoruz.
in ve not in kullanımı
in bir string ifadenin başka bir karakter içeriyor mu diye aratırken kullanılan bir yöntemdir.
not in bir string ifadenin içinde başka bir karakter içermiyor mu diye aratırken kullanılan bir yöntemdir.
Hemen kullanımına bir örnek verelim.
Örnekte de görüldüğü gibi veri adlı değişkene “bu gün günlerden salı. Yarın ise Çarşamba olacak” şeklinde değer atadık. Sonra bu değişkende aranacak karakterler için bir değişken tanımladım ve adına aranan dedik. Sonra print(aranan in veri) şeklinde kullanım ile “bu gün günlerden salı. Yarın ise Çarşamba olacak” ifadesinde aranan ın değeri olan ise karakterlerini aradık. Ve sonuç olarak bize True değerini döndürdü. True demek var anlamına geliyor. İkinci örnekte ise aradığım karakterleri bir değişkene tanımlamayıp direk arama işlemi yaptırdık. Üçüncü örnekte ise print(“Salı” not in veri) şeklinde kullanım yaptık. Burada “bu gün günlerden salı. Yarın ise Çarşamba olacak” değeri “salı” değerini içermiyor mu? Diye arattık. Sonuç olarak False değeri döndü. Bunun anlamı “bu gün günlerden salı. Yarın ise Çarşamba olacak” değerinde “salı” karakterleri var demektir.
Not: + operatörü sayısal karakterlerde toplama işlemi yaparken string veri türlerinde ise birleştirme işlemi yapar.
Örneğimizi incelersek + operatörü string ifadelerde birleştirme işlemi yapıyor. Eğer aralarda boşluk bırakmak istersek ya bir değişkene boşluk tanımlarız ve onu da + operatörü ile birleştirme işlemine alırız ya da direk print fonksiyonu içinde boşluk kullanarak yapabiliriz. 7. Satırdaki örnekte ise bir sayısal veri ile string veriyi + operatörü ile birleştirme yapmaya çalışırsak program hata verir. + operatörünün kullanımı için veri türlerinin hepsinin aynı türde olması gerekir. Sayısal veriler ile sayısal veriler, string verilerle string veriler arasında kullanılır.
Not: string veri türü ile sayısal veri türlerini birlikte yazdırmak için format fonksiyonu kullanıyoruz.
Format() fonksiyonu
string veri türü ile sayısal veri türlerini birlikte yazdırmak için format fonksiyonu kullanıyoruz.
Hemen örneğimizi inceleyelim.
format fonksiyonu kullanırken string ifade içinde {} parantezleri kullanırız. Örneğimizde miktar adlı sayısal veri türünde bir değişken tanımladık. String veri türünde veri isimli değişken tanımlarken { } parantezleri ile sayısal bir değişkeni string değişkenin içinde kullanımını sağlamış olduk. print fonksiyonu ile ekrana yazdırırken veri.format(miktar) şeklinde kullanarak veri adlı değişkenin içinde bulunan { } parantezleri yerine miktar değişkeninin değerini yazdırmasını sağlamış olduk.
Aynı şekilde birinciSinavNotu, ikinciSinavNotu, ucuncuSinavNotu adlı üç adet sayısal veri türünde değişken tanımladık. Ve veri2 adında string veri türünde değişken tanımladık. İçinde 3 adet { } parantezleri kullandık. Print fonksiyonu ile ekrana yazdırırken veri2.format(birinciSinavNotu, ikinciSinavNotu ,ucuncuSinavNotu) şeklinde format fonksiyonunu kullanarak { } parantezleri içine sırasıyla birinciSinavNotu, ikinciSinavNotu ve ucuncuSinavNotu değişkenlerinin değerini atayarak yazdırmış olduk.
Kaçış parametreleri
Bir yanıt bırakın