Pythona giriş ve değişkenler

PYTHON GİRİŞ
Kurulum işlemlerini daha önceki yazılarımızda görmüştük. Artık Python öğrenmek için hiçbir engelimiz kalmadı. Sıfırdan en temelden itibaren öğrenmeye başlayalım. Size tavsiyem burada yazdığımız kodları ister anaconda-jupyter notebook, Pycharm, visiul studio, ya da Python idle programlarından birisini kurarak yada Google a online Python editör derseniz çıkan sonuçlardan herhangi birisine girerseniz bilgisayarınıza ya da tabletinize Python kurmadan Python kodlarını yazıp çalıştırabilirsiniz.

Syntax kuralları
Her programlama dilinin kendine has bazı yazım kuralları vardır. Hatta bazı yazım kuralları tüm programlama dilleri için aynı olabilir. Bu yazım kurallarından bazıları boşluklar, satır başları ve satır sonlarıdır. Kod yazarken bazı while, if / elif/else, for döngüsü gibi bazı bloklar istinai olmak üzere satır başlarında boşluk bırakmadan yazılır. En sola hizalı bir şekilde kodlar yazılmalıdır. Satır sonlarında ise bazı programlama dillerinde ; ile bitmesi gerekirken Python programlama dilinde satır sonlarında herhangi bir şey yazılmaz.
Yorum satırları
her programlama dilinde kod yazdığımız alana kod dışında herhangi bir şey yazılmaz. Ama bazen yazdığımız kodlar ile alakalı veya yazdığımız kodu pasif hale getirmek için yorum satırı karakterlerinden birisi kullanılması gerekir. Biz yorum satırlarını yazdığımız kodun ne işe yaradığını anlamak için notlar veya açıklama yazmak için veya yazdığımız kodu pasif hale getirmek için ya da kodlarımıza genel bir başlık eklemek için kullanabiliriz.
Tek satırlık yorum karakteri
Eğer yazmak istediğimiz yorum veya not tek satırlık ise # işareti kullanırız. Örneğin;

Yukarıdaki örnek Pycharm programında yazılmıştır. Bundan sonraki tüm örnekler için Pycharm kullanacağız. Pycharmda sol tarafta kodlarımız sağ tarafta ise kodları çalıştırınca ortaya çıkan sonuçların olduğu ekranımız mevcut.
Örneğimizi inceleyecek olursak; birinci satırdaki print(“selam”) satırının sonunda diyaz işareti kullanarak bir yorum yazdık. İkinci satırda print(“Merhaba”) kodunun başına # işareti koyduk. Üçüncü satırda ise sadece #işareti ve sonrasında bir açıklama yazdık. Sağ tarafta ise bu kodları çalıştırınca ortaya çıkan sonuçları görüyoruz. Kısacası bu örnekte tek satırlık yorumun üç farklı şekilde kullanımının örneğini gördük. Kodları çalıştırdığımızda program birinci satırdan itibaren çalışmaya başlar ve # karakterini görünce # karakterinden sonraki tüm satırı yokmuş gibi görüp bir alt satıra iniyor. Eğer # karakteri satır başında ise o satıra hiç bakmadan bir alt satıra devam eder. Eğer biz # karakteri kullanmadan birinci satırın sonundaki yazıları yazmış olsaydık program aşağıdaki gibi yazım hatası verirdi.

Çok satırlık yorum satırları
Bazen alacağımız notlar, açıklamalar veya başlıklar için tek satır yeterli olmayabilir. O durumlar için kullanacağımız yorum satırları karakteri üç tırnak işaretidir. Örneğin;

PYTHON DEĞİŞKENLER
Programlama dillerinde işimiz verilerledir. Verileri bazen kullanıcıdan alırız, bazen internetten çekeriz bazende kendimiz gireriz. Bu verileri bazen sadece bir kere kullanırız bazen de defalarca bu verileri tekrar tekrar kullanmamız gerekebilir. İşte bu verileri tekrar tekrar kullanmak istediğimizde değişkenler bizim işimizi çok kolaylaştırırlar. Kısacası verileri saklamak için bilgisayarımızda bir yer acarız ve o açtığımız alana bir isim veririz. O alan bizim değişkenimiz olur.

Değişkenler programlama dillerinin en temel öğelerinden birisidir. Ve değişkenlere bir isim veririz. Değişkene isim verirken bazı dikkat etmemiz gereken özellikler vardır. Bu özellikler;

• 1. Değişkene içerdiği değerlerle alakalı isimler veriniz.
Örn:
yas=15
ogrenciAdi=”ali”

• 2- Değişken isimleri küçük harfle başlayınız.
Örnek:
yas=15
dogumYeri=”Ankara”
• 3- Değişken isimlerinde Türkçeye has karakterler kullanmayınız. Pyhtonda Türkçeye has karakterleri(ş,ö,ü,ı,ğ,ç,Ş,Ü,Ö,Ğ,İ,I) kullanabiliyoruz. Ama programlamacı olarak bir alışkanlık kazanacaksan eğer çoğu programlama dilinde kullanılmayan Türkçe karakterleri kullanmamaya çalışalım. Örneğin ş yerine s, ö yerine o, ü yerine u kullanabiliriz.
Örnek:
yas=15
ogrenciAdi=”kadir”
• 4- Değişken isimlerinde kelimeler arası boşluk kullanmayınız. Boşluk yerine bitişik veya alt tire kullanabilirsiniz.
Örnek:
ogrenciAdi=”kadir”
ogrenci_Adi=”kadir”

• 5-Değişken isimlerinde ilk kelime hariç diğer kelimeler büyük harfle başlamalı.
Örnek:
ogrenciAdi=”kadir”
dogum_Yeri=”manisa”
ev_Adresi=”uşak”
• 6- Değişken isimleri rakamla başlamaz.
Örn:
okulNo=”223”
• 7- Özel karakterler değişken isimlerinde kullanmayınız.
“@,#,%,&…
• 8) Matematiksel işaretler ve programlamaya ait komut ve deyimler değişken isimlerinde kullanmayınız.
-if, else, print, while, for, -+,*,/,- gibi

Değişken tanımlama
Gelelim değişken tanımlama işlemine. Pyhthon da değişken tanımlanın birden çok yöntemi vardır. Gelelim bu yöntemleri tanımaya.

Yukarıdaki görselde a=5 ve b=”kadir” tanımlamaları yapılmış. Burada a ve b değişken ismi 5 ve Kadir değişkenin değerini oluşturmaktadır. = ise atama operatörüdür. Yaptığımız işlem a değişkenine 5 değerini atamak oluyor. Aynı şekilde b değişkenine Kadir değerini atamış oluyoruz. Aşağıdaki görselde oklarla gösterelim tekrar.

Şimdi gelelim değişken tanımlama şekillerine;

Yukarıdaki görselde en çok kullanılan klasik değişken tanımlama işlemi yapılmıştır. En Çok kullandığımız yöntemlerden birisidir.
* Pythonda değişken ismi yazılıp değerini boş bırakırsak hata verir. Değişken tanımlıyorsak mutlaka bir değer atamalıyız. Bazı programlama dillerinde boş tanımlama yapılabiliyor.

Bu görselde ise tek satırda birden fazla değişken tanımlaması yapılıp değer ataması yapılması gösterilmiştir. Bu işlem ile bir önceki örnekteki atama işlemi ile aynı işlemdir.

Yukarıdaki görselde ise eğer birden fazla aynı değere sahip değişken var ise atama işlemini yukarıdaki gibi tek satırda yapabiliriz.

Yukarıdaki örnekte ise değişken tanımlarken değişkenin değeri eğer string ifadeyse onu tırnak işareti içinde atama yapıyoruz. Tek tırnak, çift tırnak veya üç tırnak kullanılmasının hiçbir farkı yoktur. Yukarıdaki örnekte a, b ve c değişkenlerinin değeri aynıdır.

Bir sonraki yazımızda veri türleri ve print fonkisyonunun kullanımını göreceğiz.

Administrator hakkında 348 makale
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*